Mitä rotaryklubeilla tapahtuu?

Rotarylla on toimintaa yli 200 eri maassa ja siihen kuuluu yli 1,2 miljoonaa jäsentä. Suomesta ja Virosta löytyy noin 270 erilaista rotaryklubia, joiden jäsenmäärä on noin 8 900 jäsentä.

Eettisyys on Rotarytoiminnan perusta, mutta mitä rotaryklubeilla itse asiassa tapahtuu? Ellei Rotarytoiminta ole sinulle vielä tuttua, kannattaa aloittaa siihen tutustuminen tämän artikkelin avulla!

Hyvän tekeminen

Rotareiden päätavoitteena on tehdä hyvää. Rotaryklubeille kokoontuu samanmielisiä hyväntekijöitä ja vaikuttajia ja klubeille myös kutsutaan jäseniksi klubien omien paikkakuntien hyvämaineisia ammattilaisia.

Klubit kokoontuvat säännöllisesti ja kokoontumisissa erilaisten ammattiryhmien jäsenet esitelmöivät ajankohtaisista ja mielenkiintoisista aiheista. Kokouksiin voidaan kutsua myös ulkopuolisia vierailevia puhujia.

Polion vastustaminen

Rotary on tehnyt mahtavaa työtä polion poistamiseksi maapallolta. Se on järjestänyt rahankeräyksiä ja työskennellyt PolioPlus-hankkeessa jo vuodesta 1985 alkaen ja mittavat kampanjat ovat saaneet aikaan upeita tuloksia, sillä poliotapauksissa on nähty merkittävää vähentymistä ja nykyisin poliotapauksia ei nähdä maailmalla enää juuri ollenkaan.

Vertailun vuoksi ennen kampanjointia poliotapauksia esiintyi maailmalla yli 350 000 vuosittain. Rotaryn kunnianhimoinen tavoite on kaikkien maailman lasten rokottaminen poliorokotteella.

Esimerkiksi Maailman terveysjärjestö, YK:n lastenrahasto, useat valtiot, USA:n terveysvirasto, Rotary International ja WHO ovat toimineet polion vastaisessa työssä Rotaryn yhteistyökumppaneina.

Nuorisovaihto

Erityisen tunnetuksi Rotary on tullut maailmanlaajuisesta nuorisovaihdostaan. Lisäksi se kouluttaa nuoria johtajia. Rotaryt järjestävät vuosittain paikallisia nuorten vaihto-oppilasvuosia suurehkoilla paikkakunnilla. Vaihto-oppilasvuosien kautta nuoria ympäri maailman on päässyt kokemaan mielenkiintoisen vaihto-oppilasvuoden.

Rauhan puolesta

Rotary työskentelee myös rauhan puolesta ja pyrkii rakentamaan rauhaa. Sen tavoitteena on kulttuurien välisen keskustelun ja ymmärryksen edistäminen. Tavoitteensa saavuttamiseksi se kouluttaa päättäjiä konfliktien estämisessä ja sovittelussa. Rotary toimii myös pakolaisten auttamiseksi.

Puhtaan veden puolesta

Rotary pyrkii myös parantamaan mahdollisuuksia saada puhdasta vettä. Maailmanlaajuisesti useita tuhansia ihmisiä menehtyy päivittäin saastuneen veden aiheuttamiin sairauksiin eikä puhtaan veden saatavuus ole lainkaan itsestäänselvää kaikkialla maailmassa ja kaikkien ihmisten kohdalla.

Veden haku ja kantaminen vie köyhillä alueilla etenkin naisten ja lasten aikaa, mikä vaikeuttaa naisten työntekoa ja lasten koulunkäyntiä. Rotaryn avulla on tehty kaivoja esimerkiksi Intiaan ja puhtaan veden saatavuuden parantaminen onkin yksi Rotaryn sydämen asioista!